Comuna Horoatu Crasnei este situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, iar din punct de vedere hidrografic în bazinul superior al râului Crasna, la obârșia râului, în apropierea vârfului unghiului format de culmile cristaline ale Munților Meseș și Plopiș. Comuna este situată în Depresiunea Șimleului, la poalele munților Meseș, are o suprafață de 8194 Km2 și este formată din satele: Horoatu Crasnei, Șeredeiu, Stârciu și Hurez si un cătun Poic.

Localitățile comunei sunt situate, în latitudine, între 46°58′ și 47°08′ latitudine nordică, iar în longitudine se situează între 22°52′ și 23°01′ longitudine estică.

Horoatu Crasnei se învecinează la nord-est cu comuna Meseșenii de Jos, la sud-est cu comuna Buciumi, la sud-vest cu comuna Cizer, la nord-vest cu comuna Bănișor, iar la nord cu comuna Crasna, spre sud comuna se învecinează cu comunele Almașu, Fildu de Jos și Ciucea, care aparține de județul Cluj.

Cândva satul Horoatu Crasnei era așezat la sosea dar in urma atacurilor hoardelor străine s-a mutat pe lângă valea Crasnei iar în vechiul loc au rămas doar câteva case, majoritatea fiind cârciumi, cel mai vechi si mai renumit dintre ele fiind Hanul “Berbeci”.

Cea mai apropiată stație CFR se găsește în Zalău , orașul reședință de județ sau Ciucea, un important nod de cale ferată. “În partea de sud-est de Stârciu peste deal este Plesca, un sat mic, dar cred ca destul de bogat și cu oameni la locul lor. Prin acest sat trece drumul care era si principal pentru noi si de acolo se lua autobusul, ziceam noi « cursa » pentru a merge la Ciucea, unde era gara CFR si de unde se lua trenul sa mergi in toate orașele României” notează Vasile PINTEA în cartea sa. Cam așa a fost(…în Stârciu- din aducerile aminte).

Cel mai apropiat aeroport cu posibilitate de zboruri internaționale este aeroportul din Cluj-Napoca, la distanta de 100 de km.

Satul Horoatu Crasnei este la o distanță aproximativ egală de cele două orașe mai importante din județ: Zalău și Șimleul Silvaniei, aproximativ 25 km. Satul Stârciu se află la o distanta de 5 km de centrul de comună, iar satul Hurez la aproximativ 8 km. Satul Șeredeiu este la o distanță de 4 km de satul Horoatu.

Comuna este străbătută de două drumuri județene 108G aflat într-o stare normală de exploatare care unește Zalăul cu Ciucea prin Crasna și 108A care trece prin Cătunul Poic aflat într-un proiect de reabilitare.

 

Sari la conținut